Vill du installera golvvärme för din renovering eller tillbyggnad?

Badrumsrenovering i Jönköpings län

Golvvärme klingar positivt hos de flesta och tittar vi närmre på innebörden så kanske det inte är så konstigt egentligen. Golvet i bostaden värms upp och avger i sin tur värme till rummet – helt klart en bekvämlighet som kan öka värdet på din bostad. Rätt förutsättningar avgör om golvvärme är det perfekta värmesystemet för ditt hem. Du slipper planera möbleringen efter hur värmeelement är placerade och kan öka kreativiteten i inredningen ännu mer.

Varför ska man då ha golvvärme? Svaret är enkelt: det ger ett varmt golv som är skönt att gå på. Värmen från golvet värmer upp hela rummet vid kallare perioder och regleras med en termostat. Hur varmt det blir beror alltså på hur din termostat är inställd. Termostatens syfte är att märka om det är för kallt och slå på strömmen eller om det är för varmt och slå av strömmen. Värmen kan också påverkas av hur värmen leds vidare i huset och beroende på isolering i fönster eller dörrar.

Det finns tre typer av golvvärme som är olika populära beroende på vad man har för förutsättningar.

Olika golvvärmesystem

  • Luftburen golvvärme
    Med ett fläktsystem leds varmluften genom ventilationsrör som gjuts in i den underliggande betongplattan
  • Vattenburen golvvärme
    Värmen leds även här genom rör, exempelvis polyetenrör och är ingjuten i den underliggande betongplattan som i sin tur även ackumulerar värmeenergi
  • Elektrisk golvvärme
    Enkelt förklarat genereras värmen genom att elektrisk ström kopplas över ett motstånd och genom sin process avger värme

Vad alla tre har gemensamt är att värmen kommer underifrån. Olika system för golvvärme kan kombineras om så önskas för olika värmesystem beroende på rum.

Bra isolering är en klar förutsättning för bästa möjliga resultat inom golvvärme. Saknar du bra isolering riskerar energiförbrukningen att öka istället och dessutom kan värmen försvinna ner i marken. Inte bra! Att se till att din bostad har rätt förutsättningar för att installera golvvärme är därför extremt viktigt i första skedet.

Man kan installera golvvärme på alla sorters golv men när det kommer till trä kan det bli problematiskt med massiva trägolv då de är levande. Därför är det bättre ju tunnare trägolv du har. Vi som auktoriserade VVS:are har stenkoll på vad du behöver och vad som passar bäst. Golvvärme torkar upp fuktiga ytor snabbt vilket gör det till ett perfekt system att använda i badrum, kök och hall.

Energiförbrukning

Det finns en överhängande risk att du ökar din energiförbrukning med golvvärme om isoleringen är oduglig. Det kan såklart vara en stor nackdel även om det innebär att golvvärmen i sig är exakt densamma med ett varmt och skönt golv. Slutresultatet blir sämre på så sätt att du får en högre förbrukning. Här gäller det att vi kollar så att du möter rätt kriterier för ditt golvvärmesystem.

Elektrisk golvvärme är en effektiv värmekälla som innebär låga koldioxid utsläpp i kombination med hög verkningsgrad. Vilka krav du ställer och vilka förutsättningar ditt hem har kommer lägga grunden för vilket system som blir aktuellt eller vilket jobb som blir aktuellt för att möjliggöra systemet. Elektrisk golvvärme är extra bra när det kommer till de renoveringar och utbyggnader vi gör eftersom det är en snabbare, enklare och billigare variant jämfört med andra system.

Byta till golvvärme

Få koll på om du har rätt uppvärmning för ditt hem och se fördelarna i att komplettera ditt befintliga värmesystem. Vi hjälper dig gärna och jämför olika alternativ. Slipp klumpiga element, sänk kostnaderna och var varm om fötterna när kylan biter sig in.

Dags att installera golvvärme? Går ni i tankar på att renovera kök eller badrum och ser det som ett tillfälle att få in värmen i golvet? Ta gärna kontakt med oss om du har frågor kring eller är intresserad av att installera golvvärme i ditt hem.

Med sköna golv året om blir det plötsligt lite roligare att vara hemma!